Vedligeholdelse, pleje, opbevaring og rengøring af smykker

Der er nogle forholdsregler, der er fornuftige at følge, hvis dine smykker skal holde sig pæne. Følger du disse simple råd vil du have glæde af dine smykker i rigtig mange år.

Almindelig brug

Tag dine smykker af når du sover, svømmer, tager bad, dyrker sport eller tager sol. Især forgyldte og oxyderede smykker slides hurtigere, hvis de bæres hele døgnet

Undgå at smykkerne kommer alt for meget i kontakt med parfume, hårspray, klorvand eller andre kemikalier. Dette gælder især, hvis dit smykke bærer sarte sten, som f.eks. koraler eller perler.

Opbevaring af smykker

Opbevarer du dine smykker i et smykkeskrin, så pas godt på, at de ikke ridser hinanden. En god idé er, at opbevare smykkerne i små stofposer eller syrefrie plastposer. Undgå papir og træ, da disse materialer kan være svovlholdige og påvirke metallerne, så de hurtigt bliver mørke. Dette gælder især sølvsmykker og forgyldte sølvsmykker. Undgå at dine smykker ligger i direkte sollys. Noget af det værste du kan gøre for dine smykker, er at lade dem ligge fremme på badeværelset, hvor fugt og snavs hurtigt vil ændre deres udseende.

Vedligehold af smykker

Smykker skal generelt jævnligt rengøres, så de bevarer deres glans og ser flotte ud. Smykker tiltrækker med tiden snavs og smuds, som sætter sig i alle afkroge. Sølvsmykker anløber med tiden og bliver mørke på grund af sølvets kontakt med svovlbrinte i luften. Dette er en kemisk reaktion, ligesom kobber der irrer.

Kobberet brugt til LEV´s emaljesmykker er lakeret for at standse denne irringsproces, og for at forhindre, at huden bliver grøn. Lakering holder dog ikke evigt, og hvis man opdager, at lakeringen er blevet tynd nogle steder, kan man bruge hel almindelig lak-spray med glans. Det er vigtigt for lakeringens holdbarhed, at man giver kobbersmykket flere gange tynde lag og ikke ét tykt. Endvidere er det vigtigt, at smykket er fuldstændigt rengjort og pudset op med en blød klud, så fedtede fingre ikke gør, at lakeringen hurtigt falder af igen.

Alle metaller får afslutningsvis en overfladebehandling for at give et rustikt, mat eller blankt udseende. Denne overflade slides med tiden. Der er forskel på, hvor meget vi hver især slider på vores smykker, og visse typer smykker slides også mere end andre. Men hvis smykket skal bibeholde sit oprindelige udtryk er det er vigtigt, at vedligeholde denne overflade.

Der er nogle få ting du selv kan gøre for at vedligeholde smykkets overflade. Blanke smykker kan pudses op med pudsemiddel, og matte overflader kan “slibes” med en almindelig rengøringssvamp, hvor den mørkegrønne og grove side benyttes. Dette skal dog undgås ved forgyldte smykker, da det vil slide på forgyldningen.

De samme smykker vil nogen gange opføre sig forskelligt i forhold til dem, der bærer smykkerne, afhængig af vores hudtype, hvor meget vi sveder osv. Nogle vil opleve at oxyderingen på sølvsmykkerne forsvinder hurtigt, mens den hos andre holder evigt. Oxyderede sølvsmykker kan altid få fornyet deres mørke glød ved at sende dem til mig eller en anden sølvsmed.

Rengøring 

Du kan i Kunststaldens netbutik købe sølv-rens og imprægneret pudseklud, (Hagerty Silver Clean og Silver Jewel Cloth) hvor du nemt kan rense og polere dine smykker. Nedsænk smykket i rensevæsken i 10 sekunder, tag det op og skyl det grundigt. I rensevæsken er der en lille kurv, så man kan sænke smykket ned i og også bruge når man skal skylle det under vandhanen. På den måde behøver man ikke komme i kontakt med væsken. Tør smykket grundigt med et viskestykke og poler det med den imprægnerede pudseklud, som aldrig må vaskes! Bemærk at oxyderede smykker ikke tåler SilverClean. Du bør dog være opmærksom på, at nogle sten ikke tåler kemikalier. Dette gælder opaler, koraler, turkiser og ægte perler. Disse sten kan renses i lunkent vand, men undgå salmiak, da dette vil ødelægge stenene, så de bliver matte og kedelige at se på. Det samme gælder for emalje, der bliver mat af nogen syrer.

Perler bør også renses jævnligt med en blød klud for at fjerne rester af sved, parfume og creme, ellers vil de blive matte og kedelige. Man siger, at perlerne “dør”. Ferskvandskulturperler er organisk materiale, der suger til sig af f.eks. parfume og hårlak. .

Forgyldte sølv smykker kræver nænsom pleje og rengøring og renses bedst med en blød, fugtig klud. I svære tilfælde kan der bruges lidt sæbevand uden parfume på kluden. Steder hvor det er svært at komme til kan der bruges en vatpind. Brug aldrig pudsemiddel, da dette vil slide forgyldningen unødigt.

 

Share